недеља, 4. децембар 2016.

СЕЈАЧИ ВЕТРОВА У ВРЕМЕ ДОК ЉУДИ МЕЉУ ЉУДЕ

„Ветрењача више нема, али има Дон Кихота на претек-сеју ветрове“

Јесам ли ја један од њих? Заносе ли ме ветрови? Шта ћу са њима? Ничу и где нису сејани. Многи људи око мене су расејани. Зашто сејати ветрове? Оне што сам сејао ја и што их сејем сада, свакако и сутра, носе разна семена. Већина ових семена је родна. По неко штуро и шуљаво бива однето у недођију. Моја поља су жељна сејања. Али је болна истина да је све мање сејача, и то оних правих, што руком сеју из бисага од кострети. У нас одавно нема ни ветрењача, тријера а ни воденица. Уместо жита људи мељу људе. Тако погубно мливо старе наћве неће у своја недра. Толико плесни у њима одавно нисам видео.
Пауково време множи паукове сваки дан. Питам се како то да и сада опстаје народна изрека: “Свако наврће воду на своју воденицу“, а воденица одавно нема. Ветрови и бујице новог доба урушиле су их и однеле на нашу жалост.
Сејач ветрова још увек верује да је човек. Знам да данас није лако бити човек. Рећи ћу вам да је човек интересантнији од људи. Истина је и да ће само време да им суди. Маса, или тачније руља, кад се заталаса тешко оном ко јој стане на пут. У маси се појединци изгубе, нису више личности. На жалост многи људи воле да су у маси. Тако им се чини да су се умножили. Али на крају и руља увек прокуља. Врева је понесе најчешће у погрешном правцу.
На ум ми сада пада једна бисерна мисао. Мудрост вели: „Дубоке воде су бистре. Највише су замућени плићаци“. Не само моја, него и опште спознаје сведоче, да баре и каљуже највише воле свиње, да се у њима блате. Докле је човечанство догурало? „Свет је загушен неверницима“, говоре верни. Побуна одавно траје. Који ће јој исход бити?
Црква није у праву по питању догме да су само верници грешни, а да је само црква непогрешива. И сејач ветрова би да оповргне ову заблуду. Али остаје вечито питање хоће ли Дон Кихот победити ветрењачу? Докле ће људи млети људе?

©  04.12.2016.  Славими®  Ј.  Зеленкапић
књига: ИЗ КВАДРИЈУМА, цртице /2016/
zelenakap.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар